Champagne – hvilke druer er tilladt

Hjem » Champagne – hvilke druer er tilladt

Vi må være blevet så vante til at det er Pinot Noir og Chardonnay med lidt hjælp fra en ikke altid så anerkendt Meunier, som styrer showet når det kommer til Champagne og hvilke druer der er tilladte. Så vante at mange slet ikke er klar over at der faktisk er mere end dobbelt så mange druer tilladte i et Champagne blend, end dem vi hører mest om

Champagne kan som bekendt kun komme fra Champagne-distriktet i Frankrig og er helt fantastisk forskellig afhængig af hvilket område i Champagne vinen kommer fra og naturligvis af hvilken hånd vinen er produceret. Men hvilke druer man har brugt i blendet spiller naturligvis også en vis rolle, følgeligt sammen med pågældende hus altafgørende husstil, det vil sige hvilket islæt huset ønsker at deres Champagner skal have: hvilken smag.

Smagen justeres af husenes blending ansvarlige, som – igen afhængig af hvilket Champagne hus man taler om – ofte har adgang til forskellige cru’er (’reserve’-vine fra forskellige marker, lagt til side i givent år med henblik på at bruge det i et fremtidigt Champagne blend), af forskellige druer og i sagens natur, fra forskellige årgange

I Champagne er der i alt 7 tilladte druesorter

Kongen er Pinot Noir som ligger på 38% af beplantningerne i Champagne. Herefter kommer den til tider oversete Meunier med 32% og til sidst Chardonnay med 30%

Det giver vist i alt 100%, er det ikke rigtigt? 🥰🙈

De resterende tilladte druer er først to øvrige kendte Pinot’er, nemlig Pinot Blanc og Pinot Gris. Og hertil kommer også Arbane og Petit Meslier. Til sammen ligger disse sidste fire Champagne druer på mindre end 0,3% af beplantningerne i Champagne. Men lidt har også ret…

Hvis du er nysgerrig efter at læse mere om Champagne generelt, kan du med stor fordel klikke forbi Comité Champagne, som er en paraply organisation repræsenteret af lige dele repræsentanter fra Champagne huse og Champagne drue dyrkere. Tilbage i slutningen af det 19. århundrede, oprindelig sat i verden for at komme vinlusen phylloxera til livs. I dag står en stor del af hvad  hjertet kan begære af Champagne information skrevet på forskellige sprog, på Comité Champagne’s hjemmeside

Herudover har verden jo rigtig mange skønne Champenoise-producerede vine, som ikke er Champagne men absolut bevidstheden om deres eksistenser værd. Læs mere om vine lavet Methodo Traditionelle – eller på Champagne-metoden, her

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top