Hvis du skal ud at spise med kniv og gaffel i aften og godt kunne tænke dig at slynge lidt med vintermerne, så har jeg 10 til dig i alfabetisk orden fra A til J

ABC-clubs = Anything but Chardonnay and Cabernet Sauvignon. Så vinklubber hvor man er blevet træt af at drikke Chardonnay og Cab

Botrytis Cinerea = Ædelråd (noble rot på engelsk). Druerne på vinstokkene angribes af svampen botrytis cinerea og begynder at rådne. Men det er positivt, fordi svampen er godartet. Når der opstår æderåd kontra almindelig råd, er det dels fordi at de klimatiske forhold er gunstige (tilpas fugtighed, vind og sol) og fordi der sker en form for kemisk reaktion som gør at druerne, i stedet for at gå i regulær forrådnelse, udvikler de aromaer og smage som i vin netop karakteriseres som ‘ædelråd’

Champenoise = En vin er produceret på ‘champagne-metoden’ (dvs på samme måde som man producerer champagne), som blandt andet også kaldes methodó traditionelle. 

Demi-Sec = En vin som egentlig er ovre i det søde, selvom ordlyden godt kan synes at fortælle noget andet; demi = halv og sec = tør, så halvtør. Vinens restsukker ligger et sted mellem ca 32-50 g/l

Enrichment (kend også termen ‘Chaptalisation’ som stammer fra fransk ‘Chaptal’ og betyder at tilføje sukker)= Man tilføjer sødende agenter som eksempelvis Süssreserve, sirup og druemost, i vinen inden fermenteringen starter, for at gøre vinen sødere.

Fining = ‘cleare’ vinen, dvs gøre den klarere. Man ‘renser’ den så den ikke fremstår grumset og til dette bruger man forskellige agenter. Man kan også bruge fining til at fjerne tanniner.

Garvesyre = tanniner. Tanniner er fenoler som primært kommer fra druernes skal, kerne og stilk. Men der er også tannin i træ, dvs det træ som noget vin ligger og lagrer/hviler i kan også tilføre tanniner i vin.

Hazards = Når man taler om hazards i vinsprog, refererer man til de farer som vinen kan blive udsat for i forbindelse med dyrkningsperioden. Forårsfrost er eksempelvis en hazard – eller en fare – som man frygter sætter ind efter forårets varmere luft nyligt har vækket vinstokkene fra vinterens dvale.

Jeroboam = En flaske med 4,5 liter vin i, svarende til 6 ‘almindelige’ flasker med 0,75 l

Følg med mig på

Instagram: @iamwine_jenniferdelaloca, på FaceBook og her på bloggen

Få nyheder fra

Jennifer Russo

direkte i din indbakke

Scroll til toppen