Brunello 2014 får kun tre stjerner – hvad stiller man op med mindre heldige årgange?

Hjem » Brunello 2014 får kun tre stjerner – hvad stiller man op med mindre heldige årgange?

1. januar 2019 frigives Brunello di Montalcino i 2014-årgangen. De som var i Italien i løbet af sommeren ’14, vil kunne huske at vi i Danmark havde den skøøøneste sommer og at det silede ned i stride strømme more or less i hele Italien.

Toscana var godt ramt, jeg husker flere frustrerede venner som på FB skrev om, hvordan de simpelthen besluttede at afbryde deres ferier, tage tilbage til Cph og hygge sig hjemme eller i sommerhus i stedet.

Hvad stiller man op med mindre heldige vinårgange?

Skal man holde sig langt væk, holde sig til hvidvin eller blot være mere årvågen? Det er meget simpelt, selvom det faktisk både kommer an på om man er forbruger, importør/vinhandler, og hvor meget man selv ved om vin sammenholdt med de kontakter man har.

Vi holder os lige til 2014-årgangen i Italien, og leger at man er forbruger og bare en haj til alle 20 regioner i landet – da vil mit bedste bud være at man qua sit flotte kendskab også er beriget med dygtige og velinformerede vin-kontakter. Dvs., når man køber vin fra årgangen, har man iboende kendskab til hvad der er godt og hvad der er not, og skulle man alligevel ikke kunne det hele i hovedet, kan man hurtigt spørge om råd indenfor netværket i egne rækker. Dette gælder selvfølgelig også for Brunello di Montalcino

Almindelig forbruger, vild med vin

Er man almindelig forbruger, som blot er vild med god italiensk vin og ikke på nogen måde har til hensigt at stille sig til tåls med middelmådige vine, er løsningen også super-simpel; man allierer sig med en vin-ekspert fra en veletableret vinbutik.

Men hvad gør vin-eksperten?

Og hvad gør så vin-eksperten (det er jo lige sådan én som mig 🤓😇😜)

Ja, hvad gør folk som er i mit fag? Vi holder os selvfølgelig overordentlig informerede. Holder øje i løbet af vindyrkningsperioden. Følger med i hvordan det er gået i vinmarkerne hos vores vigtigste samarbejdspartnere. Gør os umage for at holde os ajour med, hvilke områder der har været mest udsat. Vi lytter til hvad vores vin partnere fortæller os, stoler på deres know-how, erfaring og passion. Vi smager naturligvis på vinene og gør os klart, om der er sammenhæng mellem hvad vi ser eller har set, hvad vi hører eller har hørt og hvad vores næser fortæller os.

Lad os tale om Brunello

Lad os blive i Montalcino og tale om Brunello. I de værste årgange er der mange producenter som helt undlader at producere deres Brunelloer. I stedet opgraderes deres Rosso’er – dvs Rosso di Montalcino. Det betyder jo, at man i de pågældende årgange jo så får Rosso di Montalcino lavet af druer, som skulle være blevet brugt til Brunello. Det er jo en opgradering. Det er klart at vinen ikke lagrer på samme måde som en Brunello, men vi ved alle at jo bedre grundmaterialet er, jo bedre slutproduktet.

Ergo, hold selvfølgelig øje med Rosso di Montalcino i dumme, middelmådige eller mindre fantastiske årgange; læg mærke til om storebror (Brunello di Montalcino) er produceret hos given producent. Hvis ikke, kan du jo umiddelbart regne med at storebrors druer er blevet brugt til at lave lille-brorvinen, dvs Rosso di Montalcino.

Men læg rigtig, rigtig meget mærke til de producenter, som rent faktisk vælger at lave Brunello i de ikke-heldige årgange. Det er klart at du kan komme ud for noget tyndt sjask, noget værre sprøjt. Og her er det jo at du får brug for egen iboende viden, hvis du er super-informeret forbruger. Og er du ikke det, må du alliere dig med din homey-vin-nørd-ekspert (har du ikke en, anbefaler jeg varmt at begynde at lede efter en som du går i spænd med, en du vil føle at du kan stole på).

De seriøse, dygtige vinbønder…

De seriøse, dygtige vinbønder, dvs her, Brunello-producenter – hvis de laver Brunello i 2014, er det fordi its worth it!

Gildo og jeg har løbende smagt Brunello 2014 fra fadet hos forskellige af vores vin-partnere i løbet af de seneste 3-4 år. På mandag er vi igen i Montalcino, hvor vi igen skal smage på de varer vi forventer vi kan være bekendt at hente hjem til næste år, dels for at sætte dem på kortet og i vinbutikken på L’enoteca di Mr. Brunello – dels for at præsentere dem på vores tilbagevendende Brunello-event fra 13-16. marts 2019 (læs evt mere her), som vi holder hvert år i forlængelse af Benvenuto Brunello-eventet som løber af stablen i Montalcino, typisk ultimo februar.

Og hvis du ligger inde med spørgsmål, så spørg endelig også løs her via kommentarerne 😘

Scroll to Top