Hvad står det egentlig for? – italienske klassifikationer

Hjem » Hvad står det egentlig for? – italienske klassifikationer

Hvad står de italienske vin klassifikationer IGT, IGP, DOP, DOC og DOCG for? Og hvordan hænger de sammen med de europæiske; PDO og PGI?

EU har for nogle år siden indført klassifikationerne PDO og PGI, i et forsøg på at gøre det lettere for det vinelskende folk, at finde rundt i hvad de forskellige klassifikationer står for og hvad man således kan forvente af vinen. Det er ikke sikkert at det umiddelbart åbner så meget op for logikken, men det er bare indtil man får kædet betegnelserne sammen med de oprindelige italienske klassifikationer. Som jo absolut stadig bruges yderst flittigt. Det er nemlig sådan at man som producent selv må bestemme, om man vil bruge de internationale (dvs PDO/PGI), de nationale (i Italien IGT/IGP og DOP/DOC/DOCG), eller begge, dvs både den internationale givne klassifikation efterfulgt af den givne nationale.

Hvad står PDO for og hvad svarer det til i italiensk klassifikation?

PDO står for ‘Protected Designation of Origin’ og dette er den klassifikation en producent i Italien må skrive på sin etiket, hvis han/hun producerer vine i DOP, DOC- eller DOCG kategorierne, hvilket i Frankrig ville svare til AOC og forkortet AC, som betyder ‘Appellation Controlée’

DOP står for ‘Denominazione di Origine Protetta’

DOC står for ‘Denominazione di Origine Controllata’

DOCG står for Denominazione di Origine Controllata e Garantita’

Hvad står PGI for og hvad svarer det til i italiensk klassifikation?

PGI står for “Protected Geografic Indiation’ og dette er den klassifikation man i Italien må skrive på flasken, hvis man laver vine i IGT og IGP- kategorierne.

Hvor IGT står for: Indicazione Geografica Tipica og

IGP står for Indicazione Geografica Protetta

Følg med mig på

Instagram: @iamwine_jenniferdelaloca, på FaceBook og her på bloggen

Scroll to Top