Lørdagsvinen i aften – 5 hurtige tips

Hjem » Lørdagsvinen i aften – 5 hurtige tips

Det er lørdag i dag og den står på skøn mad i aften i mange af det yndige lands hjem, akkompagneret af – hvad du rigtig godt kunne tænke dig skulle være – den allerbedst matchende vin. 

Men mens du suser rundt og sørger for at alting skal være klappet og klart til tonight, aner du et øjeblik en snert af den dér irriterende tyngelse, fordi du ved faktisk ikke heelt hvordan du nu også skal finde ud af at sætte den rigtige eliksir til godterne. Og så gør du måske bare som du plejer og køber det du drak sidste gang – det var jo også meget godt-  og hvordan føles det i det hele taget når mad og vin sådan virkelig spiller på samme hold?

Vin-videnskab og grundlæggende forståelse for mad- og vin sammensætning kommer man ikke helt sovende til, men får du det også som foroven beskrevet, så læs de næste 5 hurtige tips og brug dem allerede i dag

5 hurtige lørdagstips

  1. Salte retter vil have syre i vinen, dvs du skal gå efter vine med et højt indhold af syre. Øhh – og hvad betyder det ?? (tænker du måske); hvide druer med højt eller fornuftigt syreindhold er eksempelvis Sauvignon Blanc, Riesling og Chardonnay. Af røde Cabernet Sauvignon, Nebbiolo og Sangiovese (bemærk for alle druer at syren falder jo varmere klima druerne er produceret i)
  2. Syrlige retter vil også have syre i vinen
  3. Søde retter (desserter) vil have sød vin. Punktum. Så ikke noget med at servere Champagne, Franciacorta, TrentoDoc og deslige til jordbærtærter, kransekager og deslige. Stop det (allervenligst)
  4. Stærke retter – dem fyldt med chili – de kan altså ikke så godt lide vin. Men hvis du nu er skudt i ingredienten og bare må have wine, så undlad vine med højt alkoholindhold (alhohol fremmer den brændende fornemmelse af chili) og kig i stedet gerne efter de søde dessertvine
  5. Umami-retter – så mad med indhold af umami, eksempelvis champignon, æg, tomat, asparges, løg, rejer, kammusling, caviar, soya, cheddar, parmesan samt kylling, gris og okse (samtlige med forskelligt indhold af umami, dvs nogle varer har et højt indhold og andre et lavere indhold. Bemærk endvidere at umami-indhold i kylling, gris og okse er lavt (og eksempelvis vældig lavt ift caviar, rejer og kammusling) og at tilbehøret ift hvad slags vin du akkompagnerer med spiller en stor rolle) – er som udgangspunkt svære med vin. Men vil som tommelfingerregel gerne have vine med højt syre-indhold.

Skriv gerne kommentarer hvis der er noget du specifikt vil spørge om eller har spørgsmål til, så vil jeg gøre mit bedste for at besvare 

_____________________________

Hvis du gerne vil blive meget klogere på vin, starter jeg lige om lidt online vinskole (23. september 2018) og tilmelding er nu åben.

Læs mere ved at følge dette link eller meld dig til direkte ved at skrive dig på min mailliste her (hvor du også får det første modul i rækken gratis).

Scroll to Top