Penge gør (ikke) lykkelig…

Hjem » Penge gør (ikke) lykkelig…

Hvis jeg var rigtig rig, så er der rigtig meget – og i realiteten meget lidt –  jeg i stedet for at arbejde, ville bruge min tid på.

Men det sjove, og nok det mest fantastiske lige for mig, det er, at det der fylder mest i mit arbejde i dag, også er det jeg ville bruge min tid på, hvis jeg var rig, sådan rigtig, rigtig rig – altså ikke Bill Gates rig, men bare sådan så jeg slet aldrig behøvede at tænke på faste udgifter, sådan noget småkedeligt, borgerligt, konservativt, åh så voksent og halv-deprimerende noget. Jaja, det skal til, tell me about it, men derfor kan man jo godt have lov at skubbe til seriøsiteten i det

Og nu jeg lige er dér i Bill Gates-sfæren, er det jo interessant at tænke på hvor meget – og sådan set jo i realiteten, hvor lidt, man behøver af money for at kunne gøre lige hvad der passer èn. Med mindre man er gjort af et sind som Dalai Lama, er det jo dét, det altsammen falder tilbage på. Always. The money.

Så altså hvor lidt der faktisk skal til, for at man kan få lov (af sig selv) til at indrette sit liv, lige som man har lyst. Jeg kalder det #livsdesign og ordet er faktisk del af min korte elevator tale, når nogen spørger; I am wine and my lifedesign!

Tag kontrollen – skab dit eget #livsdesign

Hvis du godt kunne tænke dig at tage kontrollen over dit eget liv og skabe dit helt eget livsdesign, som gør lige præcis dig (og i øvrigt ikke alle andre) glad, tilfreds og fylder dig med ro, drømme og rummelighed, så kan jeg fortælle, at jeg i den grad er ‘self-made’ og kommer af ingenting – og har gjort det.

Jeg startede dette indlæg med at skrive om hvad jeg ville gøre, hvis jeg var rigtig rig. Det er nemlig et af mine mål og en del af strategien som følger mit livsdesign, altså at blive rig på penge. Og kunne gøre lige præcis hvad f…. der passer mig. Jeg er på rette spor. Men jeg har ingen ambitioner om at blive lige så rig, som eksempelvis Bill Gates.

Dette er virkelig en meget vigtig betragtning. For hvorfor skulle det være nødvendigt at blive så rig? Du kommer jo aldrig nogensinde til at kunne bruge alle de penge! Så kan du give dem til andre. Til velgørende formål. Til din familie, hvis de altså fortjener dem! Eller du kan donere dem til katten, når du engang dør, lige sådan som Karl Lagerfeld gjorde – der er i hvert fald nogen der siger, at dele af hans arv går til hans kat, modellen Choupette…

Og så kan det j0 også sagtens være, at det du bare VIL, netop er at blive rig som Bill Gates. Og så er det selvfølgelig dét du skal, afsteeed  med dig så du kan nå dertil. Det kan du nemlig godt, hvis du beslutter dig for det!

Bill Gates-rig eller ej, at skabe sit eget livsdesign starter altid lige dér, ved pengene.

Penge gør ikke lykkelig

Wrong. Penge gør  lykkelig,  desværre eller heldigvis, du bestemmer. Dét at skabe sit eget livsdesign handler jo alt sammen om at stile mod et lykkeligt, eller lykkeligere, jeg og liv. Og for at nå dertil – eller dvs for at opnå det, det er jo ikke endestationen! – spiller penge en afgørende rolle. Og derfor er det ikke korrekt når folk trøstende eller formanende eller hvad ved jeg, fortæller dig at penge ikke gør lykkelig.

Det kan jeg love dig for at de gør, i det omfang at de gør dit liv lettere. 

Og at have et lettere liv, er guld værd. Jo ældre du bliver, jo mere vil du sande dette. Derfor gør penge, også, lykkelig. Og, jo ældre du bliver, jo færre kampe gider du. Og derfor kan det også være, at du når til, eller er nået til et sted, hvor penge slet ikke er så vigtige mere. Og derfor ikke gør lige så lykkelige, som for dem som af forskellige årsager har brug for dem. Og her skriver jeg faktisk, at de indre motiver, dvs. bare dét at ville have penge, fordi man bare gerne vil have et liv med masser af materielle goder, så altså ej motiver som har med pengenød at gøre, er lige så legitime som de som har brug for penge af nød, og derved jo selvsagt vil få et både lykkeligere og lettere liv, måtte de få adgang til dem. Hvorom alting er, hvor få eller mange penge man ønsker og har behov for, vil jo på vores unikke klode under omstændigher altid være grundlæggende vigtigt og suveræn base for det livsdesign man har valgt. Eller vælger.

Og lad os endelig sætte tingene på spidsen. Jeg kan huske da jeg var i tyverne, og jeg ved en familiefrokost entusiastisk fortalte om at mit største goal in life, dels var at blive millionær inden jeg fyldte 30 (jeg havde fået børn på det tidspunkt), få et hus i Neinertyve Hellerup og en Mercedes Benz.

Hertil svarede min kære eks-svoger, spontant og hånende dikterende:

“Jennifer!, prøv nu at være lidt realistisk. Det når du jo ikke! (WTFFFFFF). Og når livet så går imod (ved ikke lige hvorfor han vinklede sætningen så’n), så er der jo ingen forskel på om du sidder og tuder i en Skoda eller en Mercedes (gad vide hvorfor han tænkte at jeg skulle sidde dér og tude?!). Det er jo ikke vigtigt – altså hvor du tuder! Faktummet er at du sidder og tuder, men det gør sgu da ikke dit liv lettere, at du sidder på et lædersæde i en Mercer!

Det-skal-jeg-da-lige-lovlig-love-for-at-det-gør, kære eks-svoger. Der er mega forskel! I ALLE henseender. Hvis jeg endelig skulle sidde og tude, vil jeg da meget, meget hellere sidde i en Mercer eller Limo end i en Panda eller Skoda. Komforten er da langt bedre! Og det kan jeg saftsusemig fortælle dig, at der er en trøstende effekt i, på mange niveauer, som du nok aldrig vil kunne forstå. Nå!

Men back to us og alle der gerne vil designe eget liv.

Når jeg taler med yngre mennesker, som kommer til mig og taler drømme, håb, studier, liv, partner, hvilket land skal vi bo i og andre livsbekræftende, fantastiske emner, kommer vi altid meget hurtigt ind på værdien af penge.

Jeg plejer at vise dem min hånd. Starte med lillefingeren og spørge, hvor i livet vil du gerne hen? Du ved naturligvis, at man må arbejde for føden. Så hvor i denne fødekæde vil du gerne befinde dig? Vil du være lillefinger, ringefinger, langemand, pege- eller tommelfinger?

Lillefingeren er nogenlunde hvor du starter i dit voksne arbejdsliv, dvs du er nok i starten og maks i midten af tyverne. Du tjener lige omkring +/- 20.000 brt.  Vil du blive her? Det kan du nemlig sagtens. Almindelig lønmodtager, som går livet igennem med en fast indtægt på 12-14.000 netto i løn om måneden.

Ringefingeren. Du vil gerne lidt mere. Du vil gerne have lidt mere ansvar, men heller ej for meget. Maks på manager-niveau eller du er måske offentligt ansat med flere års anciennitet. Du tjener omkring 30.000 og maks 40.000 brt om måneden (absolut maks hvis i off. regi). Her kan du også blive livet ud. Hvis du altså ikke bliver fyret, eksempelvis fordi du ikke bidrager nok til innovation og udvikling af virksomheden. Og er du i det offentlige, bliver du jo nok ikke fyret med mindre du hapser fra kassen som Britta.

Langefingeren. Du vil være leder, direktør, chef. Du kan jo sagtens bære alle tre titler og ‘kun’ få eksempelvis 30.000 om måneden. Det er muligt at det er nok for dig. Det er muligt at virksomheden ikke kan betale mere. Det er muligt at det er legitimt. Og det selvfølgelig også muligt at du har titlen med mindre løn i en periode, som et strategisk træk. Og det kan også være at du har andre ordninger, som gør at selve lønnen måske nok er 30.000 brt, men alt det andet du får oven i, måske i bonus og medarbejderfordele, kompenserer/forklarer den umiddelbart lave løn. Dette scenarium er én slags langemand. Men den langemand jeg selv er tilhænger af, i mit  fingerspil her, er direktøren som tjener minium 40.000-50.000 brt og snarere 60-100.000. Den anden langemand kender jeg alt for godt, som i been there, done that. 

Pegefingeren. Du er Da Boss. Længere er den egentlig ikke. Du er økonomisk uafhængig. Det går godt. Du er enten direktør i et Multi National Company, du er selvstændig, iværksætter, eller måske blogger eller YouTuber 😉 (det sidste ved jeg ærlig talt ikke om man kan blive så rig af. Men det er et meget spændende område, som jeg håber og faktisk også tror, kan være på pegefinger niveau. Hvis man er dygtig, hårdtarbejdende og heldig. Husk at der altid skal held til, lige meget hvor sej, arbejdsom og god du er.

Tommelfingeren. Du er Bill Gates!

Tommelfingeren er i bedste forstand:  ‘thumbs up’, nothing more nothing less. Her har jeg personligt ingen ambitioner om at nå til. Fordi, som skrevet tidligere, jeg har jo slet ikke brug for mange penge.

Jeg er selv mellem langefingeren og pegefingeren, som sagt med ambitionen om økonomisk uafhængighed. Så mellem langefinger og pegefinger. og pegefingeren som gør hvad? Peger opad se’føli!..  OP op op med os, alle os som er pegefingre 😍😍😍

Regn baglæns og skab dit eget unikke livsdesign

En afgørende øvelse i alt det her med penge, så man i sidste ende kan komme frem til formlen som giver adgang til at skabe sit helt eget, unikke livsdesign, er at regne baglæns.

Hvor mange penge har du brug for på et år? Så du kan købe den rejse – eller de rejser – du gerne vil på? Den mad du gerne vil spise. Dit tøj, taskerne, bilerne, og så videre og så videre.

Du finder nok hurtigt ud af, at du faktisk – selvom du gerne både vil have lækker bil, tøj, tasker, mad, vin osv. – slet ikke har brug for meget mere end at være på langefingerniveau.

Ps

Side note: jeg er rig på kærlighed… At være rig på kærlighed, er det aller vigtigste. Men gør desværre ikke penge mindre vigtige, lige meget hvor lidt eller meget materiel man måtte være

.

Følg med mig på

Instagram: @iamwine_jenniferdelaloca, på FaceBook og her på bloggen

Scroll to Top