7 vin relaterede myter

Hjem » 7 vin relaterede myter
Hørt for nylig på restauranten 😉 En gæst havde været til et vinevent og havde fået at vide, at det kun er rødvin som har brug for at blive iltet. Ej hvidvin. Så vedkommende var altså blevet fortalt, at dét med at ilte vin ved at slynge vinen rundt i glasset, kun er nødvendigt for de røde. Argumentationen var umiddelbart – så vidt gæsten kunne huske – at der i rødvin er aromaer som kommer frem, ved iltning af vinen. Men altså ej når det angik hvidvin!   Myte 1: Kun rødvin har godt af at blive iltet ved at blive slynget rundt i glasset Dette er ikke korrekt, al slags vin har godt af at blive slynget, inklusiv mousserende vin. Det er blot ikke en god idé at slynge mousserende vin rundt i glasset (hvis det glas man har fået vinen serveret i overhovedet er stort nok til det), da boblerne formindskes ved øvelsen Myte 2: Du har drukket lidt for meget vin, vil gerne køre hjem og vælger at drikke en dobbelt espresso eller to i ideen om, at så kan du køre! Dette er ikke korrekt. Alkohol forsvinder ikke fordi du drikker kaffe. Vand eller andet. Alkohol nedbrydes af leveren med ca 10 gr per time. Dvs har du eksempelvis drukket 4 standard-glas vin på to timer – dvs indtaget ca 12 gram alkohol per glas –  har du, meget rundt regnet, efter 2 timer i alt indtaget ca 48 gram alkohol og maks nedbrudt 20. Og så bør du altså ikke køre. Som tommelfingerregel forbrænder man ca en genstand i timen, men det afhænger af hvor meget man vejer. Jo tyndere, jo langsommere forbrænder man. Jo kraftigere, jo hurtigere Myte 3: Hørt på restauranten: De vinpriser du kan se på Vivino, når du søger på en given vin, er generelt ‘vejledende udsalgspriser’ Dette er ikke korrekt. De priser som kommer frem når du søger på en given vin på Vivino er ikke udtryk for ‘generelle vejledende udssalgspriser’, men til gengæld udtryk for hvad hvem som helst kan taste ind af pris, hvorefter app’en udregner et gennemsnit Myte 4: Rødvin og ost er det bedste match Dette er ikke nødvendigvis korrekt. Der er noget rødvin som godt kan stå til nogle oste, især de hårde og tørre, men oftest skydes der forbi. Der er rigtig meget hvidt som er bedst til cremede oste, nogle tørre/hårde oste og sød vin er ofte spændende til blandt andet blå oste Myte 5: Hvis en vin smager af kirsebær, hindbær, jordbær, ferskner, lakrids eller lignende, er det fordi den pågældende fødevare er tilsat vinen Dette er ikke korrekt. Årsagen til at f. eks jordbær eller ferskner kan fornemmes i given vin, er at druer udvikler forskellige smage i forbindelse med produktionsprocessen. Myte 6: Vin lukket med skruelåg, er ikke af høj kvalitet Dette er ikke (nødvendigvis) korrekt. Der er efterhånden meget vin, som lukkes med skruelåg i stedet for med kork eller andet, hvor flaskens indhold sagtens kan være af høj kvalitet. Se eksempelvis flere af den norditalienske producent ‘Jermann’s’ vine Myte 7: Al gammel vin skal dekanteres Dette er ikke nødvendigvis korrekt. Noget gammel vin kan have godt af at blive dekanteret. Men man kan også risikere at vinens aromaer forsvinder hurtigere end man når at opdage dem. Netop og især i ældre vine. Idét vinen bliver dekanteret, bliver den iltet og derved åbnes op for aromaerne. Men vinen kan være så gammel at den lige netop når at afgive dens forskellige aromaer og at de simpelthen er væk igen, førend man når at få dem oplevet. Og så sidder man tilbage med en vin som blot føles oxideret. Der er desværre ikke noget konkret regelsæt til brug for hvilke gamle vine man bør dekantere og hvilke man bør undlade. Det må man vurdere fra gang til gang udfra erfaring med lignende vine.    

Følg med mig på

Instagram: @iamwine_jenniferdelaloca, på FaceBook og her på bloggen

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top