En af de første hvide vine jeg blev vild med, da jeg, for efterhånden mange år siden, begyndte min vinrejse, var selvfølgelig Chardonnay. Og hvorfor er dette en selvfølge? Fordi druen er en super-darling, som performer næsten lige meget hvad man udsætter den for.
På trods af mit job og passion for vin, som i sagens natur tillader mig at komme vinøst vidt omkring, kommer jeg ikke udenom at jeg (stadig) altid vil ynde at nyde et godt glas Chardonnay. Jeg holder stort set af al slags veltillavet Chardonnay. Både store og små hvide Bourgogner, californisk som israelsk, og mon ikke jeg sågar ville kunne lære, at holde lidt af en eventuel fremtidig dansk fremstillet af slagsen?.. Jeg er i hvert fald åben. Det selvom jeg per definition, naturligvis hepper på italienske vine lavet på autentiske druer.
Men hvad er så Italian Benchmark Chardonnay og først, hvad er Benchmark vin? Og hvorfor i øvrigt bruge det engelske ord for benchmark?
Det er fordi at det meget hyppigt bruges i en sammenhæng som denne, både på dansk, engelsk og eksempelvis også på italiensk.
Når noget er benchmark betyder det, at at det er dét, som er standarden. Det vil sige at andre eller andet kan måle sig med det pågældende, for at prøve at opnå den givne kvalitet. Og for at nå dette, for at nå benchmark, er der som oftest en række retningsgivende referenceværdier.
Hvad gør Ca’ del Bosco’s Chardonnay til benchmark?
Retningsgivende referenceværdier for benchmark vin er baseret på stil og kvalitet. I disse to simple ord gemmer sig en videnskab, som strækker sig fra vinplanten til dens klon- og grundstammemateriale og jordsort, til markens hældning, områdets klima, høst, produktion og lagring sammenholdt med tradition, historie og vinproducentens ekspertise.
Ranke og sprøde Chablis’er, frugtdrevne Mâconnais’er og/eller fyldige og cremede Côte de Beaune Chardonnay-fornemmelser har i årevis, med rette, været benchmark for verdens øvrige Chardonnay produktion. Alle har blikket rettet direkte mod Frankrig og især Bourgogne. Det havde Maurizio Zanella i sin tid også. Maurizio Zanella er i dag manden bag Ca del Bosco.
Ca del Bosc
Maurizio’s mor, Annamaria Clementi, købte i midten af 1960’erne et lille hus omringet af en kastagne skov på en bakke i hjertet af Franciacorta i Lombardiet; ‘Ca del Bosc’. Maurizio, som var ganske ung, erfarede hurtigt at området ville være egnet til vinproduktion og kastede sig passioneret ud i sit livs projekt. Fast besluttet på at ville lave vin af en standard, hele Italien en dag ville skulle læne sig op af, blev han hurtigt klar over, at måtte til netop Frankrig. Og studere stil og kvalitet i al dets mangfoldighed
Efter adskillige rejser til især Champagne, startede Maurizio i starten af 1970’erne – og med hjælp fra franske André Dubois, den rejse som har gjort ham til én af pionererne bag Italiens ønologiske (gen)fødsel. Ca del Bosco har i dag et af landets mest moderne og avancerede vinproduktionsfaciliteter. Og står uden tvivl bag Franciacortas mest prestigefyldte – benchmark – mousserende vine (Annamaria Clementi-vinene). Og står naturligvis på mål netop for budskabet med denne post; Hvad er Italiensk Benchmark Chardonnay? Det er:
Chardonnay Curtefranca Bianco DOC, Ca del Bosco. Den vi for nylig nød, var årgang 2015.
Det er italiensk benchmark Chardonnay. Og det er også Metodo Ca del Bosco.
Metodo Ca’ del Bosco
Maurizio kalder vinens produktionsmetode for Metodo Ca del Bosco, en metode, som man i ordlyden kan høre, han selv har udviklet, i tæt samarbejde med husets ønolog, Stefano Capelli. Alle vinene er produceret 100% på Chardonnay, som hånd-høstes fra seks forskellige af husets vinmarker i Erbusco og Corte Franca, stokkene med en gennemsnitsalder på 31 år. Samtligt druemateriale fermenteres hver for sig.
Der foregår en rigid selektion af druematerialet, som efter udvælgelse kommer i ‘termisk bad’; terme degli acini. Dette er også en del af Metodo Ca del Bosco, så altså en metode som huset bruger (siden 2012 på alle deres vine), for at kunne producere en endnu renere og bedre vin. Det ‘termiske’ bad, går ud på at de udvalgte druer bliver vasket og kommer i hydromassage, ved først at blive lagt i blød og efterfølgende blive ført gennem en tunnel som tørrer dem.
Efter presning uden ilt, foregår fermenteringen på minimum tre år gamle små egetræstønder. Her bliver vinen efterfølgende liggende på gærresterne i yderligere 10 måneder, hvor den også får malolaktisk fermentering. Battonage (gær omrøring) en gang om ugen. Endeligt blandes samtlige seks cuve’er, fra de forskellige marker. og flaskes ved naturlig tyngdekraft. Sidst hviler vinen i 2 år og 10 måneder inden den frigives. Totale sulfitter 58 mg/l (vinen er økologisk).
Dette er italiensk og Italiens Benchmark Chardonnay; Chardonnay Curtefranca Bianco DOC, Ca’ del Bosco.
Produceret Metodo Ca’ del Bosco.