100 point Vigna Grande Cerzito 2015, Quintodecimo

Hjem » 100 point Vigna Grande Cerzito 2015, Quintodecimo

12/12. 100 Point Vigna Grande Cerzito 2015, Quintodecimo

Disclaimer. Jeg har været i syv sind, om jeg skulle publicere dette. Vinen importerer vi selv.  Jeg anmelder vine og anmelder aldrig de vine vi selv importerer. Det er noget jeg selv har besluttet, at jeg ikke vil gøre, da jeg mener at interessekonflikten er for stor.

Grunden til at jeg alligevel vælger at dele dette, er afgørende fordi det er første gang jeg analyserer en vin og kommer frem til mine maksimale 12 point – eller hvad der vil svare til 100 point på 100-pointskalaen. Vel og mærke, inden nogen andre vin kritikere i verden er nået til samme resultat. At det oveni er en vin, vi ikke har mulighed for at sælge flere af – vi har ikke flere vine på lager som vi kan sælge af – gør at jeg deler. Og hvor er jeg glad for den beslutning, som først rigtig bundfælder, mens jeg sidder og skriver disse linjer.

Vinen på postbilledet er årgang 2014. Vi har ikke flere 2015 her i huset hvor jeg befinder mig nu.
Her foroven har jeg sat et billede ind med den rigtige årgang

For et par uger siden, da jeg analyserede vinen og delte stories om det, måtte jeg holde mig selv usandsynlig stramt i nakken, for ikke at sige hvad det var. Dagen efter, kunne jeg ikke dy mig for at lægge et billede op af vinen, igen uden at skrive at det var dén jeg havde analyseret til mine maksimale 12 point (eller 100 point, som nok er lettere at associere til for de fleste). I stedet skrev jeg på postens billede:

“Om i går. Og dagen før. 100% Aglianico. Det bedste Aglianico jeg har smagt til dato 🙏”

Mens jeg over to dage analyserede vinen, havde jeg ikke tjekket hvad andre vinkritikere havde bedømt vinen til. Jeg var klar over at skulle nyde en stor vin, men ikke at det var så stort. Da jeg havde færddiggjort min analyse, gik jeg på nettet og søgte. Og kom til min store overraskelse, via wine-searcher, frem til at bare én af de forskellige kritikerrøster som Wine Searcher normalt lægger op på deres side, havde scoret den. Til 99 point. Vedkommende er ung. Italiensk. Campansk (ligesom vinen). Men også tidligere vinkritiker hos James Suckling. Guida Veronelli har givet vinen 94 point. Endvidere har den fået lidt kærlighed fra Decanter, som siger sølv og 92 point.

Det synes jeg slet ikke er nok.

Jeg kan ikke rende fra, at have en forkærlighed for campanske vine. Min mand er fra Campania. Og jeg kan slet ikke rende fra, at være italiensk vin ambassadør. Det er jeg i alt hvad jeg gør, tænker og foretager mig.

Men det er muligt at jeg skal rette til, hvordan og hvornår jeg anmelder vine. Hvis jeg igen støder på vin som denne, vil jeg nemlig gerne kunne fortælle om det.

Her kommer alle mine noter om vinen, som jeg nedfældede dem i starten af december 2020. Her får du også et indblik i hvordan jeg kommer frem til de maksimale 100 point

Vigna Grande Cerzito 2015, Quintodecimo – 12/12 (100 points)

Farveintensitet: Medium plus Rubin 

Mørke bær

Modne mørke frugter 

Mynte

Smuk, ren duft af mørke modne, men sprøde bær – blåbær – og modne mørke frugter – moden mørk blomme og modne, søde solbær 

Søde bagekrydderier, sød vaniljestang 

Mynte 

Chokolade og kaffe

Noget the

Noget orange skal

Tør, god (med) syre, smukke fine tanniner (med), høj men utrolig elegant abv. Fyldig og silkeblød krop. Med smagsintensitet af modne blommer, solbær, vanilie, snert af mynte, smule orangeskal, lidt chokolade og ellers skøn blommekage

Lang eftersmag af blommekage. Orangeskal. Solbær. Minder om revet mørk chokolade

Vinen er en baby

For ung til at folde sige helt ud

Men fantastisk

En stor, stor fornøjelse at nyde

Minder mig om de største Bordeaux’er jeg har smagt  

Strukturelle komponenter 

Alkohol smukt lntegreret 

Fin syre. Dejlige tanniner 

Kan den lagre ydeligere?

Ja. Absolut.

Som nævnt før, vinen er en baby og har slet ikke nået sit fulde potentiale.

Alkoholen er der

Syren er med plus og tanninerne fine og bløde men så absolut til stede!

Der er blot tale om et mesterværk af en vin, derfor kan jeg ikke ‘finde noget’ på de strukturelle komponenter – F eks tanniner som stikker ud (for høj uintegreret abv eller eksempelvis ubehagelig stringent/syrlig syre – kan ikke finde noget at udsætte på de strukturelle komponenter, de er nemlig i stor balance – det vil sige, balanceret i forhold til hinanden; ingen af dem som stikker ud. Tværtimod gør de hver især deres job og komplimenter hinanden. Samtidig har vinen masser af øvrig smag, både frugt og øvrige smage

Flot kompleksitet!

Vinen er glimrende i dag 

Og det vil den også være i fremtiden 

Gem op til 10 år, måske længere 

Virkelig dejlig nu, men ja også lagringspotentiel 

Det bliver spændende at følge denne vin og nyde den (i hvert fald) en gang om året

Dufte og smage hvordan den udvikler sig

Nyd til lettere pastaretter 

Lettere kødretter, ikke for krydret mad 

Eller som ren meditationsvin 

Samlet karakter: 12/12

Lagringspotentiale: 4

The day after 

A – same

N – krydrede mørke kirsebær, modne blommer, choko, mynte, velintegreret baking Spice, goji berry, 

P – tør, udmærket syre, fine, bløde tanniner, høj, velintegreret abv. God smagsintensitet af bærrene; skønne kirsebær og masser af gojibær. Modne blommer. Baking Spice, moscatnød, underspillet vanilie, choko, mynte 

Lang eftersmag 

Umådelig behagelig 

Umådelig pleasende 

Insisterende 

Galant 

Charmerende 

Blød, rund og fyldig som et faderligt knus. Kærtegnende som en moders strøg henover kinden: Forsikrende. gennemtrængende. og vedhængende 

Smukt 

________

Hvad kendetegner en 100-point vin?

Komplet balance. mellem strukturelle komponenter. Dvs ingen overskygger, ingen stikker ud. I stedet komplimenterer de hinanden.

Ydmyg elegance (=eminenthed. Storhed. Det ypperste af høj klasse er netop ‘ydmyg elegance’)

Gennemsyrende kompleksitet i al sin stor- og enkelhed 

Klare definerbare aromaer og smage 

Lang finish 

Høj smagsintensitet 

Usædvanlig medgørligt at drikke; umådelig rund, fyldig, pleasende. Umådelig blød.. Usandsynlig let at drikke. Som saftevand er en fornærmelse at sige. Men som søde læskende drikke.

Wow – what a wine! Glæder mig umådeligt til den næste oplevelse vi skal have. 100 point. 12/12! Min første 100-point vin, inden andre kritikere har udnævnt den❤️🥰

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top