Benvenuto Brunello OFF – velkommen til Brunello di Montalcino 2016. Sikke en årgang – og sikke et drama! 

Jeg har ventet i spænding siden 2017, på at ‘Velkommen til Brunello di Montalcino 2016’ skulle blive nu og blive frigivet. Der var dengang flere i vores professionelle vinkreds, som fortalte os at 2015 naturligvis var god. Men 2016… Ville være endnu bedre. 2014 med blot 3 stjerner, var jo lidt op ad bakke, en årgang hvor man virkelig skulle se sig godt for. 2013 havde været et 4-stjernet år, så da absolut bedre. Men ikke til de maksimale 5. Og vi er jo alle blevet ganske forvænte. Tager det næsten som en selvfølge, at Brunello super-performer og får maksimale stjerner, flere gange i løbet af hvert årti. 

I sensommeren og efteråret 2015 – da vi stadig ikke vidste noget om hvordan 2016 ville blive, var vi glade for, at kunne sprede de gode nyheder om Brunello di Montalcino 2015. Og det var både blandt venner, på L’Enoteca di Mr. Brunello og i argumentationen overfor vores bank: Der var jo tale om en super årgang. Så de måtte jo kunne forstå, hvorfor det var så vigtigt for os at afsætte så store summer til at købe ind. 2010 var jo for længst udsolgt. 2012 havde også været et 5-stjernet år, men hysteriet var ikke så stort, som det var i både 2010 og 2015. Det vil sige, det kunne ikke være anderledes; vi købte kolossalt ind af 2015-årgangen. 

Benvenuto Brunello OFF - velkommen til Brunello di Montalcino 2016
Jennifer Russo

Skulle 2016 nu vise sig at have et ekstra gear?

Og så kom Brunello di Montalcino 2016. Vi fandt relativt hurtigt ud af, at den ville stå til 5 stjerner. Det gjorde vi da. Men Brunello di Montalcino 2015 vs Brunello di Montalcino 2016 – skulle 2016 vise sig at have et ekstra gear? 

I løbet af årene 2016-2020 havde vi ikke haft mulighed for at smage nok fra fadene, rundt omkring i Montalcino. Så vi måtte pænt vente på at hele årgangen blev frigivet i 2021. I løbet af anden lockdown-periode har vi befundet os i Italien – det har alligevel været ret dejligt! – Sådan i det hele taget. Men det har sørme også været helt fantastisk lavpraktisk. Fordi vi har hus en lille times kørsel fra Montalcino. Og kunne derfor i forrige uge, uden problemer deltage i et yderst Covid-19 sikkert set up: Benvenuto Brunello OFF. 

Det er en fornøjelse at deltage i vinsmagninger af denne kaliber. I dén sal hvor der nomalt er omkring 100 udstillere (der er normalt to sale) og hundredevis af Walk-Around-deltagere som smager, var vi ikke engang de maskimale 25, der i et Covid-19 sikkert set-up måtte være.

Selve smagningen i årets særlige udgave af Benvenuto Brunello OFF, var ultra gennemført: Vi havde hver et ark hvor dette års 140 deltagende producenters vine var markerede med numre. Hver gang vi var klar til at få fyldt i glassene, rakte vi blot en arm i vejret. På den måde kom en af AIS-sommelierne straks strygende for at tage imod ordren. Fluks hentede de herefter vinene og hældte op. En sand fornøjelse at være gæst til smagninger som disse. 

Smagebordet

140 producenter med hver deres sæt af vine

140 producenter med hver deres sæt af vine, er umuligt at komme igennem på en knap og nap, halv eftermiddag. Vi var de fra kl. 14.00 til kl. 17.00. På nær to enkelte Rossi (Giuseppe Gorelli og Poggio di Sotto), smagte jeg udelukkende Brunelloer. Og holdt mig konsekvent fra vores egne huse. Jeg nåede i løbet af de tre timer at vurdere ca 50 vine. 

Indtil skrivende stund har jeg ikke vidst, hvilke vine jeg har vurderet til hvad. Alle mine vinnoter skrev jeg nemlig på min computer med vinenes numre, i stedet for navne. Så jeg formåede at smage dem blindt. Der var kun et par af alle dem jeg smagte, som var lidt skæve. Det vil sige, der var umådelig høj kvalitet blandt samtlige Brunelloer. 

Mit indtryk i løbet af smagningen, var at der generelt var højere syre i 2016-årgangen, kontra 2015-årgangen, som i min erindring fremstod varmere og således med mindre syre. Set i bakspejlet, giver det rigtig god mening. I går var jeg for første gang inde og læse, hvad Paolo Vagaggini allerede i februar 2017 sagde om syreniveauet i 2016-årgangen: ”(…) en stærk og pålidelig syre-skulder – garanti for højt lagringspotentiale – og intense og livlige farver(…)”.

Benvenuto Brunello OFF – degustazion

2016-årgangens ekstra gear er syre

Mens 2015-årgangen var forudsigeligt sommervarm med op til 40 grader i sommermånederne, kun lidt nedbør og masser af vandstress, var 2016 stik modsat uforudsigeligt. Et svært år med store temperaturforskelle, som af flere omgange fik producenterne op i højeste beredskab. Men resultatet af årgangens, især indledende, udfordrende, uforudsigelige og køligere klima, skulle vise sig at give udfaldet. Og forklare hvad der gjorde at Brunello di Montalcino 2016 endte med at blive lidt bedre end 2015, forklaret kort: 2016-årgangens ekstra gear er syre, som dels gør lagringspotentialet længere og dels sørger for mere parfumerede vine.

Når der bydes velkommen til seneste årgang – som her i Benvenuto Brunello OFF udgaven, men stadig; ‘velkommen til Brunello di Montalcino 2016’ – bydes der også altid velkommen til det forgangne års riserva-udgaver. Derfor smagte jeg både 2016’ere og 2015 Riserva’er. Du får således to lister, en for hver af årgangene, dvs; en Top15 for 2016 og en Top 10 for 2015 Riserva.

Top 15: Brunello di Montalcino 2016

Brunello di Montalcino er forkortet til: BdM

  1. BdM 2016 Vigna Montosoli, Le Gode
  2. BdM 2016, Le Chiuse
  3. BdM 2016, Canalicchio di Sopra
  4. BdM 2015, Armilla
  5. BdM 2016, Uccelliera
  6. BdM 2016, Casanova di Neri
  7. BdM 2016, Cordella
  8. BdM 2016, Baricci
  9. BdM 2016, La Colombina
  10. BdM 2016, Collemattoni
  11. BdM 2016, La Gerla
  12. BdM 2016, Val di Suga
  13. BdM 2016, Poggio Antico
  14. BdM 2016, Collosorbo
  15. BdM 2016, Tenuta di Sesta

Top 10: Brunello di Montalcino 2015 Riserva

  1. BdM 2015 Riserva V. Montosoli, Casanuova delle Cerbaie
  2. BdM 2015 Riserva, Lisini
  3. BdM 2015 Riserva Ciliegio, La Magia
  4. BdM 2015 Riserva Nostagia, Col d’Orcia
  5. BdM 2015 Riserva Montosoli, Altesino
  6. BdM 2015 Riserva, La Serena
  7. BdM 2015 Riserva Vigneto Manachiara, Silvio Nardi
  8. BdM 2015 Riserva, Cerbaia
  9. BdM 2015 Riserva Poggio all’Oro, Castello Banfi
  10. BdM 2015 Riserva Cielo d’Ulisse, Podere Le Ripi

Flere anmeldelser senere på året 

Der er i år frigivet mere end 200 forskellige Brunelloer hvoraf 140 var præsenteret til dette års Benvenuto Brunello OFF – Velkommen til Brunello di Montalcino 2016. Det betyder at der med sikkerhed er meget mere godt at komme efter i år, end det jeg her har haft mulighed for at liste. Til maj ved jeg, at Thomas Rydberg fra Din Vinguide tager turen til Toscana, hvor han blandt andet skal til Benvenuto Brunello. Hold derfor også øje med de anmeldelser der vil komme herfra senere på året.

2 kommentarer til “Benvenuto Brunello OFF – Velkommen til Brunello di Montalcino 2016”

  1. Smagte 6 stk 2016 brunelloer, blandt andet le Chuise, på en online smagning i går og kan kun give dig ret i at det er en stor årgang. Rigtig stor kvalitet med god syre.

    1. Dejligt at læse, at du oplever det samme😃 🍷. Hvad smagte I ellers på smagningen i går?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få nyheder fra

Jennifer Russo

direkte i din indbakke

Scroll til toppen