ER DU SOMMELIER?… ØHH…

Hjem » ER DU SOMMELIER?… ØHH…

Ja… Eller jeg mener, nej… Det vil sige… Det er jeg jo for så vidt, men alle kan jo kalde sig sommelier! Så jeg plejer ikke at referere til mig selv på den måde. Det er mest fordi at jeg ikke synes at ordet helt er fyldestgørende – når/hvis alle kan kalde sig det, risikerer det, sammen med det titlen umiddelbart står for, jo på et eller andet tidspunkt at blive udvandet

Så hvad er en “sommelier” egentlig?

En sommelier er en vin-tjener. Altså en person der står for vinen på en restaurant. Somm’s (sommelier forkortet) kan også stå for alt øvrigt som har at gøre med vin hvor vedkommende arbejder, det vil sige indkøb af vin, kældermester, sammensætning af vin og mad (normalt i tæt samarbejde med køkkenet). Få gjort opmærksom på nye vin-områder, druer, vin-tendenser og andet godt; alt sammen for at søge at give gæsterne de allerbedste, og mest spændende, gastronomiske og kulturelle oplevelser. 

Nå. Og hvad er der så i vejen med det? Altså at blive kaldt – om end være ‘sommelier’ – med så meget lovelinesssommelier’er har mulighed for at bidrage med??

Det er der faktisk ikke noget i vejen med. Det jeg ikke synes er så fedt, er blot at ordet ‘sommelier’ – desværre – ikke er en beskyttet titel. 

Hvilket jo gør at alle kan kalde sig det uanfægtet faglig baggrund, viden og anciennitet. Og det betyder at man kan vågne op en morgen og bare lige sådan vupti – ja, så er man pludselig Somm.

Men bevares, man kan heldigvis også  blive udnævnt til sommelier ved at tage en ‘sommelier-uddannelse’ (læg rigtig gerne mærke til dem som gør det😘) Eller man kan gå op til en (svær) eksamen der udbydes cirka en gang om året af ‘Dansk Sommelier Forening”, og herefter med rette og stolthed kalde sig ‘sommelier’ – og jeg kan love Jer for, at man ikke kommer sovende til den test!

Man kan selvfølgelig også bruge en del penge på at blive ‘Master Sommelier’ via Court of Master Sommeliers

Et slag for vinuddannelser

Eller man kan gøre som knap 10.000 ‘vinprofessionelle’ personer Worldwide indtil videre har gjort; investeret blod, sved og tårer og taget en WSETDiploma. 

En hvaffor’en?

Nå, ja – det er ikke lige en titel alle kender til, men det svarer faktisk til en Bachelor of Science og dumpe-procenten er ubarmhjertig høj. Til de afsluttende eksaminer kan du komme op i hvilket som helst vinområde. I hele den vide verden. Stort område så vel som en lille flække. Ubarmhjertigt. Ja.. Det er virkelig grædefærdig ubarmhjertigt. Men, sådan er det. 

Når man har taget WsetDiploma kan man for eksempel søge videre ind på Master of Wine (i realiteten kan man også søge ind uden, hvis man har tilstrækkelig erfaring eller eventuelt er Master Sommelier). Det er en vinduddannelse der svarer til Master of Science/Phd. Og man skal til en eksamen for at komme ind på studiet. Som i øvrigt slet ikke er gratis (altså hele studiet, er ikke gratis)

Eller man kan tage en Master of Science in Wine Marketing & Management fra Inseec Bordeaux eller en MSc in Wine Managament fra Burgundy School of Business. 

Der er nok at kaste sig over. 

Vinverden er en ‘ny videnskab’. Der er masser af begreber, titler og andet som størstedelen af befolkningen på vores planet endnu ikke fået noget at vide om og således jo ikke har begreb om. Det er så forståeligt. Siger du til nogen, at du læser medicin, jura eller til ingeniør – ja, så er det da til at tage og føle på, lige til at forstå. 

Men siger du, at du læser vin – hvad betyder det så egentlig? Det er da alligevel lidt spøgst, er det ikke? Er det ikke bare noget man drikker og så er det det? Næh, det er det ikke. Det er så meget mere end et glas. 

Derfor har jeg skrevet denne post. For at være med til at gøre opmærksom på hvad det vil sige, seriøst at ‘læse til vin’. Det betyder at du skal vide alt – som i alt – om verdens vinområder, druer, vinteknikker, marketing og meget, meget mere. 

Hvis vi bare kan starte med Somms – og sådan vide, hvad det vil sige at være sommelier, så bliver jeg rigtig glad, for så er vi godt i gang. 

Sommelier betyder vintjener

WsetDiploma betyder ‘vid alt grundlæggende om vin’, svarer til BSc

Master of Wine og deslige betyder ‘vid alt grundlæggende, grundlæggende om vin’, svarer til MSc/Phd

Cin-cin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top