Sommerminder 🥰🍾Selvom vinen på billedet ikke kun minder mig om sol og varme. Det er en vin man kan nyde året rundt
Fiorduva 2015, Marisa Cuomo, er en af Italiens sydlige, store hvide stoltheder. Et blend på tre autentiske campanske druer; Fenile, Ginestra, Ripoli. Høsten foregår, afhængig af by, normalt fra ultimo september til primo november. Drue materialet håndhøstes og fermenteres, afhængig af årgang, fra 3 til maks 6 måneder, på barrique. En lille del af de bedste druer, tørres inden naturligt i net, i ca 10-14 dage. Disse to vigtige detaljer, er en stor del af vinens grandiositet. Herefter flaskes vinen, hvorefter den hviler 12 måneder og sættes i handlen omkring april/maj, i andet høstår efter høsten. Dvs 2020-årgangen frigives foråret 2022
Heroisk vinavl⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Med vinmarker i Furore og naboliggende byer som Ravello, Amalfi, Vietri sul Mare og Cetara, befinder vi os fra 200-550 m over havets overflade. Her er ofte stejlt. Absolut minimum 30° hældning. Og terrasse plantede områder. Hører du defor navnet Marisa Cuomo, vil du vide at her er tale om ‘heroisk vinavl’. Som for eksempel i områder som Valtellina i Lombardiet – hvor du blandt andet kan finde ‘Lombardiets baroloer’. I Conegliano-Valdobbiadene i Veneto – de vigtige DOCG-Proseccoer; Cartizze, Rive og de øvrige 15 kommuner. Og Etna på Sicilien
Heroisk vinavl er lig svær vinavl. Fordi det er svært både at holde balancen i udfordrende terræn, udvælge de bedste druer, få dem klippet af, ned i kurven og videre til næste. Svær, fordi det er svært, omstændigt, tidskrævende (og dyrt) at høste på terrasser. Høste på øer, hvor både logistik, økonomi og vejrforhold kan være og er udfordrende. Og tilføj hertil manglende hænder. Som tilfældet på Pantelleria på Sicilien, hvor århundredelang historisk vinproduktion er truet. De ældre generationer må snart give op, men de yngre ønsker ikke at gå i familiens fodspor. Også her, er der tale om heroisk vinavl
Svær vinavl er lig prestigiøs vinavl, og det oftest med stor kvalitet i vinene til følge. Prestigiøst og således ekstra værdifuldt, fordi noget som er så svært at få produceret dels lykkes, dels er af stor kvalitet.
Læs også: Italiensk vin: Italian Benchmark Chardonnay
Læs også: Hvad vil det sige at være iværksætter