Hvis bare jeg havde lidt mere tid, gad jeg så godt lave meget, meget mere mad. Og selvfølgelig hvis bare folk omkring mig, også havde nok tid. Til at vente på at jeg bliver klar med maden!. Jeg er cirka lige så langsom til at lave mad, som jeg er til at løbe!😂😱
Anyway, nu er vi på ferie og så er der mere tid
Og `pasta e patate’ er også ret let at tilberede. – altså når man ved hvordan man skal gøre og har fået hemmelighederne foræret af The Masters themselves – Gildo og hans mor 😍😍
Ingredienser til 4 personer
400 gr pasta (f. Eks penne rigate, calamarati, mezzemaniche)
400 gr kartoffel
1 mellemstort løg
Oliven olie Extra Vergine
50- 150 gr provola (røget Fiordilatte). Kan du ikke få fat på provola, så kig efter ‘røget mozzarella’ eller lignende
25-50 gr revet parmesan
25 gr grofthakkede mandler
Vand, salt og peber
Sådan gør du
Skræl kartoflerne og løget og hak det hele, sørg på dette tidspunkt for at holde dem adskilt fra hinanden. Hæld nok olivenolie op i en gryde, så løgene vil blive dækket af dem, når du om lidt hælder dem i. Vent til olien er varm og hæld så de hakkede løg i. Rør kontinuerligt rundt med træ-grydeske indtil løgene er gyldenbrune. Hæld så de hakkede kartofler op i gryden også, så også de får lov til at stege med den olie der er tilbage. Rør godt rundt i et halvt minuts tid. Hæld nu ca en halv liter vand i gryden så både løg og kartoffel er helt dækket. Lad det hele koge til kartoflerne er kogt ud. Hæld lidt mere vand på efter behov og ønske om konsistens, når retten er færdig (jo mere vand du hælder på, jo mere flydende bliver pasta/kartoffel-saucen)
Hæld pastaen i, når kartoflerne er kogt ud og lad koge de minutter der står på pakken at pastaen skal have
Hak osten i tern imens
Drys parmesanosten i gryden lidt af gangen, mens pastaen koger. Husk at blive ved med at røre det hele forsigtigt rundt
Halvvejs inden pastaen er kogt færdig, hælder du den røgede ost i
Server på tallerken og tilføj de hakkede mandler på toppen af pastaen
Vinforslag
‘Pasta e patate’ er en smagskraftig ret som både er tung, fed og fantastisk dejlig på samme tid. Fedmen og tyngden fra osten og den kraftige smag dels fra den røgede ost og dels parmesanen, kalder på en vin med højt syreindhold og nok aroma karakter (frugt, krydderier og deslige)
Du kan sagtens både drikke hvid, rød eller bobler til denne ret. Jeg plejer at vælge vin afhængig af klimaet udenfor. Er det vinter hjemme i Danmark, går jeg efter en mellemkraftig rød som Valpolicella Superiore eller en rigtig god Langhe uden for mange kradsbørstige tanniner.
Men er jeg til gengæld, som i går, på sommerferie i vores dejlige hus i Umbrien med 28 grader i skyggen, ja så går jeg efter hvad vi i øjeblikket har i køleskabet; en sprød (flot syre) hvid som Campanske Sireo (Falanghina og Fiano) med klare, men delikate, smage og aromaer af fersken, søde citroner og grape frugt, Richenza fra Friuli (blend på Friulano, Malvasia Istriana, Picolit, Riesling og Verduzzo) eller en knastør spumante TrentoDoc Pinot noir