Jeg hørte stemmer fortælle, at ‘de nye årgange’ var ‘anderledes’ – grundet interne omstruktureringer hos Col d’Orcia fra omkring starten af 10’erne. I går aftes smagte vi Col d’Orcia, Poggio al Vento 2013.
Jeg er ikke dykket ned i det, dvs hvem har sagt hvad, hvor, hvornår og hvorfor – så hvad er der dog sket hos huset? Jeg ved det ikke.
Havde egentlig lykkelig glemt det hele. Indtil i går aftes, hvor vi spontant smagte Col d’Orcia, Poggio al Vento i årgang 2013.
Duften 🤩Lige da vi åbnede; virkede som PaV som vi kender den. Tre timer efter åbning, stadig ganske enkelt, smuk. Kan man sige det om en vin?
Nå, men så: Autentisk, Klassisk Brunello duft:
Sur-søde kirsebær (røde), johannesbrød, timian, violer og frisk skovbund.
Lilla blomme, læder, moscatnød og rosenblade – og hvid peber. Skøn næse ..
Men
Smagsoplevelsen er anderledes – anderledes end jeg husker den, anderledes end næsen. Sidstnævnte må ikke skræmme; den skal måske bare ilte lidt mere eller gemmes lidt længere, inden den åbnes.
Herregud, vi er i årgang 2013 (hvornår er en vin på toppen, bør også italesættes, når vi taler om hvorvidt vine i dag bliver åbnet for tidligt eller ej, det bliver bare ikke i aften, men skrev en post om det for nogle år siden).
PaV bør/skal ‘normalt’ have godt med år foran sig, selvom 2013 ‘kun’ var 4-stjernet – tag stjernerne med et gran salt og sæt dig i stedet ind i dit favorit- område/producent.
Dvs anderledesheden erindrer mig om det jeg lykkeligt havde glemt; ændringer hos huset vs hvordan jeg husker den indtil ultimo 10.
For +/- et par år siden, smagte vi en årgang fra 10’erne, hvor jeg tænkte samme som nu; vinen er anderledes.
Dengang var årgangen dog endnu yngre end nu (mener også det var 2013, ej sikker).
Her ville jeg gerne vente med at konkludere det, som jeg her gør:
Alkohol for ubalanceret, manglende elegance, kompleksitet og længden ikke lang nok.
Er ikke vild med at kritisere, men hey, vi taler jo også om at finde nåle i en høstak.
Vinen fra dette hus er god. Slet ingen tvivl om det. Den er stadig god. Den er ‘bare’ slet ikke så god som den plejer🤓
BdM PaV er self en vin man skal vente på – og jeg vil gerne vente – men jeg hører til der hold, som mener at suveræne vine (som PaV bør være) er – eller rettere, skal være – gode, også når de åbnes ‘for tidligt’.
Det var den også i går. Bare ikke lige så god som i nullerne
Ser frem til at smage samme årgang igen – snart, jeg har i hvert fald en glimrende grund til at det bliver i hvert fald dn gang om året, de næste år. Og
gerne i forskellige årgange.
Allerhelst 8-10 vine vertikalt indenfor de sidste fire årtier