Prosecco ser lyserødt! Det er godt set af konsortiet for Prosecco DOC-områderne i Veneto og Friuli Venezia Giulia, hvor der må produceres Prosecco DOC; med Prosecco Spumante Rosé DOC er Prosecco nu også lyserødt og endelig iblandt os.

Ikke nok med at Prosecco har redet på en vild bølge, som i løbet af det seneste årti næsten har tidoblet produktionen, så den ved udgangen af 2020 var oppe omkring 600.000.000 årligt producerede flasker (DOCG-appellationerne inklusiv). I samme årti er vi pludselig blevet et rose-drikkende folkefærd, som bare må drikke – ofte ligegyldig – rose, så snart temperaturen synes at snige sig over bare 10-12 grader. Så det er rigtig godt set, at Prosecco nu også ser lyserødt. Det Prosecco-nydende publikum er kolossalt – de nye klæder vil alle Prosecco-lovers, som også elsker rosé, knuselske.

Lanceringen af det pink look kom i kølvandet på en tidligere forventning om, at markedet for Prosecco ville have nået et mætningspunkt. Med det nye udseende, sker det med stor sandsynlighed ikke foreløbig. Producenter har for så vidt – med tilbagevirkende kraft – måtte producere Pinot Noir til at indgå i et Prosecco blend, siden 2019, således at lyserød Prosecco kunne komme i handlen i 2020. 

Maj 2020 gav den italienske regering endeligt lyserød Prosecco sit go. 31. juli blev den ændrede Prosecco DOC disciplinære godkendt af ministeriet. I løbet af oktober 2020 begyndte de lyserøde bobler at komme på de italienske butikshylder og fra 1. november blev det også muligt at eksportere dem til det øvrige Europa. Herfra er det gået rigtig stærkt, salget af Prosecco Spumante Rosé DOC i 2020 (dvs fra oktober sidste år) endte på cirka 20 millioner flasker!

Flere grunde til at Prosecco får lov til at se lyserødt

Jeg ser flere grunde til at Prosecco har fået lov af konsortiet til at se lyserødt. For det første dyrkede mange producenter i områderne i forvejen Pinot Noir. Som de indtil nu, i sagens natur jo ikke kunne bruge til at lave Prosecco med. Pinot Noir er også til stede i DOC-appellationen som strækker sig over 9 provinser fordelt på de to regioner, Veneto og Friuli Venezia giulia. Her må druen indgå i almindelig Prosecco, dog vinificeret hvidt (dvs druerne ligger ej med deres røde skaller, på den måde ender mosten med at være hvid i stedet for rød). Det vil sige, flere producenter er i besiddelse af Pinot Noir-stokke. 

Producenter – nogen af de rigtig store – som Villa Sandi, Zonin og Bottega har i forvejen pink mousserende vine i deres porteføljer. Men det er én ting at sælge en Rose Frizzante/spumante fra Veneto eller FVG – en anden at kunne markedsføre lyserøde darling bobler som ægte Pink DOC Prosecco. Og når der nu både er Pinot Noir stokke til stede i appellationen og producenterne i forvejen har erfaring og ekspertise med produktionen af dem (Pinot Noir kan hurtigt give grå hår), lå det selvfølgelig lige til højrebenet at lave en ’rigtig’ lyserød Prosecco-udgave. Godt set af konsortiet – også timingen synes ret perfekt, set i lyset af det tidligere forventede peak-niveau.

Well, og så igen. Timingen kan synes perfekt; Pinot Noir er allerede til stede, man har erfaring med at dyrke druen, Prosecco-markedet var ved at peake og folk elsker ikke kun Prosecco, men også rosé. Men spørger man Giancarlo Moretti Polegato fra Villa Sandi, havde man nok ikke behøvet at vente så længe. Det har nemlig været et langt og sejt træk at komme hertil. Polegato har været en af de markante stemmer, som har slået på tromme for Pink Prosecco. Han har faktisk været på barrikaderne siden Prosecco DOC så dagens lys i 2009 og siden da lobbyeret for et lyserødt look.

Som han venligt sagde til The Drinks Business i 2020, i forbindelse med lanceringen af det nye look: ”Alle gode mousserende kvalitetsappellationer i verden, har en lyserød udgave. Det skal vi også have for vores DOC”. 

Det har han nu endelig fået. Og det har alle vi andre heldigvis også!

Hvad kan vi forvente os af denne nye lyserøde Prosecco? 

Det bliver en fest med pink Prosecco – men hvad kan vi forvente os af denne nye lyserøde drik? 

Mousserende rosé forbindes med rette, med bobler af højere kvalitet. Det kræver nemlig som oftest mere af producenten at producere, da det både er dyrere og tager længere tid. 

Lad os først undersøge hvad de grundlæggende forskelle er på de forskellige slags Prosecco DOC.

”Prosecco DOC” må produceres i tre forskellige slags vine: 

Som stille vin, min. 10,5% abv)

I en frizzante udgave (lavere tryk på boblerne), min 10,5% abv

Eller som spumante (højere tryk på boblerne), min. 11% abv

I Spumante-udgaven andengærer (fermenterer) mosten en måneds tid ved brug af ”Charmat-Martinotti”-metoden. Der findes dog også Proseccoer som andengærer i flasken, og således produceres på den traditionelle Champagne metode. 

Spumante-udgavens sødhedsgrad må være fra Brut Nature (restsukker 0-3 gr/l)  til Demi Sec (restsukker 32-50 gr/l), mens Frizzante må være fra Dry (17-32 gr/l) til Demi-Sec

I produktionen af Prosecco DOC skal man altid minimum bruge 85% Glera. Hertil må der tilføjes op til maks 15% øvrige hhv italienske og internationale druer, der er 8 i alt: Verdiso, Bianchetta trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio og Pinot Bianco (vinificeret hvid). Man må altså tilføje op til 15% af disse otte druer. Man må både vælge en af de otte druer og blande i, eller alle otte druer. 

Høstudbyttet for Glera og øvrige tilladte Prosecco-druer: 

18 tons per hektar (ha) / 135 hektoliter per ha

Prosecco Spumante Rosé DOC

Prosecco Spumante Rosé DOC’s andengæring skal vare i minimum 60 dage (Charmat-Martinotti-metoden) og vinen må kun produceres mousserende. Så altså ingen stille vine og det må aldrig være i ’frizzante’ udgaven. Dvs Prosecco Spumante Rosé DOC er udelukkende spumante. Her må sødhedsgraden kun være fra Brut Nature til Extra Dry (restsukker 12-17 gr/l). Det vil sige, Prosecco Spumante Rosé DOC bliver aldrig lige så sød som storebror Prosecco DOC.

I produktionen af Prosecco Spumante Rosé skal der altid indgå minimum 85% Glera og maksimum 90%. Og altid minimum 10% Pinot Noir og maksimum 15%.

Minimum abv: 11%

Høstudbyttet for Glera:

18 tons per hektar (ha) / 135 hektoliter per ha

Høstudbyttet for Pinot Noir: 

13,5 tons per ha / 101,25 hektoliter per ha

Mens Prosecco DOC kan frigives samme år som høsten, frigives Prosecco Spumante Rosé DOC først 1. januar året efter høståret. Druerne til brug for produktion af Prosecco Spumante Rosé DOC i 2021, kommer derfor først på markedet 1. januar 2022.

Endelig skal Prosecco Spumante Rosé DOC være etiketteret Millesimato, det vil sige høståret skal oplyses på flasken. 

Olfaktorisk og udseende – hvad skal vi forvente?

Hvordan med det olfaktoriske – det vil sige, hvordan med smag og duft? Og hvordan skal vi forvente at vinene ser ud?

Af Prosecco DOC kan man forvente en klar, lys strågul farve. Glera er en semi-aromatisk drue, hvorfor man kan forvente at vinen dufter og smager af hvide blomster, lyse stenfrugter, citrus, æbler/pærer og endda eksotiske frugter.

Prosecco Spumante Rosé DOC, som jo er minimum 85% Glera, kan man også forvente at vinen dufter og smager af hvide blomster, lyse stenfrugter, citrus, æbler/pærer og endda eksotiske frugter, men her tilføjet røde blomster samt røde bærfrugter; jordbær og hindbær.

Endvidere tillader vinens komposition, at den vil kunne sættes til mere mad, end vi har været vant til med ’almindelig’ Prosecco.

Boblerne i begge udgaver, så både i den hvide og rose udgave, skal man forvente er bløde, vedvarende og cremede. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få nyheder fra

Jennifer Russo

direkte i din indbakke

Scroll til toppen